Jak jeść homara?
Homar to jeden z bardziej lubianych na świecie skorupiaków i faktycznie należy do szczególnych przysmaków. Homar amerykański (o czerwonym ubarwieniu i najbardziej rozpowszechniony) może ważyć nawet 17 kg. Homar europejski (o ciemnym, niebieskawym zabarwieniu) pochodzi z północnej części Morza Północnego.
Jak zabrać się do skorupiaka?
Na ogół homary kroi dzieli się wzdłuż na pół, ponieważ krojenie całego skorupiaka wymaga wprawy i siły. Co więcej łatwo przy tym opryskać cały stół, co przy obecności innych gości może być mało komfortowe.
Jakich sztućców użyć?
W pełni profesjonalna wersja zakłada użycie 3 narzędzi: specjalnych szczypcy do homarów, nożyc i widelca zaopatrzonego w dwa lub trzy końce. Widelcem odrywamy i wyciągamy mięso z odwłoka. Poza tym trzeba jeszcze uporać się ze szczypcami homara, jeżeli kucharz nie rozgniótł ich uprzednio na tyle by można je było łatwo otworzyć w miejscach pęknięcia.
Jak wydobyć mięso?
Stopniowo. W pierwszej kolejności należy odłamać pazurki, następnie specjalnymi szczypcami rozłupać po kawałku kleszcze zwierzaka. Wszystko to wykonujemy z wyczuciem, by nie rozgnieść cennego mięsa znajdującego się w kleszczach, które to mięso jemy już wspomnianym widelcem. Dopuszczalne jest również zjedzenie go palcami. Odnóża łamie się w stawach na kawałki, w prawą dłoń bierze się widelec, którym odrywa się i wyjmuje mięso. W tym czasie lewą ręką trzyma się pancerz. Można też wysysać mięso z odnóży.
Źródło: http://www.luxlux.pl/artykul/savoir-vivre-przy-stole-jak-jesc-homary-22797